მეცნიერებმა მაკგილის უნივერსიტეტიდან გამოაქვეყნეს თავიანთი კვლევები ჟურნალ „Neuron“-ში. ამ სტატიაში საუბარი იყო მარილით გამოწვეული საფრთხეების შესახებ, რომ გადამეტებული რაოდენობით მარილის გამოყენება საკვებში იწვევს ტვინის მუშაობის ცვლილებას.
ექსპერიმენტში მკვლევარებმავირთხებს დიდი რაოდენობით მარილი მიაწოდეს და მათ ქცევებს დააკვირდნენ. გარდა წყურვილის გრძნობისა, რომელიც მარილიანმა საკვებმა გამოიწვია, აღსანიშნავი იყო ისფაქტი, რომ თაგვების ტვინში მოხდა გარკვეული ცვლილებები.
როგორც სამეცნიერო ჟურნალში განმარტეს, მზარდი ოდენობით მარილის მიღებამ თაგვებში გამოიწვია ტვინის იმ ნაწილის მოქმედების დაქვეითება, რომელიც არტერიურ წნევაზეა პასუხისმგებელი. მკვლევარები ვარაუდობენ, რომ თაგვებს, რომლებიც დიდი რაოდენობით მარილს იღებდნენ, გაეზარდათ ჰორმონის (вазопрессин) შემცველობა. ეს ჰორმონი შედგება ნეირონებისგან და მონაწილეობს წყალ-მარილის ბალანსირებაში, ავიწროებს სისხლძარღვებს და ზრდის არტერიულ წნევას.
„ჩვენ ვნახეთ, რომ მარილის გადაჭარბებული ზომით მიღება იწვევს ნეირონებში ბიოქიმიურ ცვლილებებს, რომლებიც გამოყოფენ ჰორმონს (вазопрессин). ამ ცვლილებების თავიდან ასაცილებლად უნდა მოხდეს გარკვეული ნეირონების დათრგუნვა სხვა საკნებში“ - აცხადებს კვლევის ხელმძღვანელი ჩარლზ ბორკი.
მკვლევარები თვლიან, რომ ანალოგიური რეაქცია ხდება ადამიანის ორგანიზმშიც. ამ მოვლენის შემდეგი გამოძიება დაგვეხმარება არტერიულ წნევასთან ბრძოლის სხვადასხვა მეთოდების ძიებაში. უფრო კონკრეტულად, კვლევები ისეთი წამლის შექმნის შესაძლებლობას იძლევა, რომელიც შეამცირებს ორგანიზმში ჰორმონის გამოყოფას.
ჯერჯერობით ასეთი პრეპარატი ხელმისაწვდომი არ არის, ამიტომაც მკვლევარები გვირჩევენ შევამციროთ მარილის დოზა საკვებში. doctrina
Blame it on your brain: salt and hypertension
News
Study sheds new light on link between salt intake and blood pressure
PUBLISHED: 22 JAN 2015
Study sheds new light on link between salt intake and blood pressure
PUBLISHED: 22 JAN 2015
An international research team led by scientists at McGill University has found that excessive salt intake “reprograms” the brain, interfering with a natural safety mechanism that normally prevents the body’s arterial blood pressure from rising.
While the link between salt and hypertension is well known, scientists until now haven’t understood howhigh salt intake increased blood pressure. By studying the brains of rats, a team led by Prof. Charles Bourque of McGill’s Faculty of Medicine and researcher of the Centre for Research in Neurosciences at the Research Institute of the McGill University Health Centre (RI-MUHC) discovered that ingesting large amounts of dietary salt causes changes in key brain circuits.
“We found that a period of high dietary salt intake in rats causes a biochemical change in the neurons that release vasopressin (VP) into the systemic circulation”, says Bourque. “This change, which involves a neurotrophic molecule called BDNF (brain-derived neurotrophic factor), prevents the inhibition of these particular neurons by other cells”.
The team’s findings, published today in the journal Neuron, found that high salt intake prevents the inhibition of VP neurons by the body’s arterial pressure detection circuit. The disabling of this natural safety mechanism allows blood pressure to rise when a high amount of salt is ingested over a long period of time.
While the team’s discovery advances the understanding of the link between salt intake and blood pressure, more work is needed to define new targets that could potentially be explored for therapeutic intervention. Among the questions for further research: Does the same reprogramming effect hold true for humans? If so, how might it be reversed?
In the meantime, Bourque says, the message remains: limit dietary salt.
Scientists from the University of North Texas Health Sciences Centre, Neurocentre Magendie, France and Centre for Neuroendocrinology, University of Otago, New Zealand also contributed to this study.
The research was supported by the Canadian Institutes of Health Research, National Institutes of Health, and the Fonds de recherche du Québec – Santé.
--------------
"High Salt Intake Increases Blood Pressure via BDNF Mediated Downregulation ofKCC2 and Impaired Baroreflex Inhibition of Vasopressin Neurons" Katrina Y. Choe, Su Y. Han, Perrine Gaub, Brent Shell, Daniel L. Voisin, Blayne A. Knapp, Philip A. Barker, Colin H. Brown, J. Thomas Cunningham, and Charles W. Bourque. Neuron, Jan. 22, 2015.
More from the lab of Prof. Bourque:
An international research team led by scientists at McGill University has found that excessive salt intake “reprograms” the brain, interfering with a natural safety mechanism that normally prevents the body’s arterial blood pressure from rising.
Contact Information
Contact: Cynthia Lee
Organization: McGill University
Email: cynthia.lee@mcgill.ca
Office Phone: 514-398-6754
Contact: Cynthia Lee
Organization: McGill University
Email: cynthia.lee@mcgill.ca
Office Phone: 514-398-6754
Secondary Contact Information
Contact: Julie Robert
Organization: McGill University Health Centre
Email: julie.robert@muhc.mcgill.ca
Office Phone: 514-934-1934 ext. 71381
Contact: Julie Robert
Organization: McGill University Health Centre
Email: julie.robert@muhc.mcgill.ca
Office Phone: 514-934-1934 ext. 71381
რესურსები ინტერნეტში:
1) sciencedaily
2) sciencemediacentre
1) sciencedaily
2) sciencemediacentre
Комментариев нет:
Отправить комментарий